Als afvallen niet lukt…

Je hebt er alles voor gedaan en veel voor gelaten, maar afvallen lukt niet echt…
Soms dan lukt het niet, ondanks alle goede adviezen en aangepaste voeding. Er kunnen dan enkele dingen in de weg zitten die je eerst moet opruimen.
Zo kan het zijn dat je in een stress periode zit. Stress is een lastig verhaal. Stress zorgt er voor dat je lichaam in een ‘fight-flight’ positie zit. Het sympatische zenuwstelsel is overactief en zorgt er voor dat je parasympatische zenuwstelsel niet aan bod komt. Zo zit onze natuur in elkaar. Of het is in de actie modus, of in de relax modus.

Allebei tegelijk is niet goed en functioneert ook niet goed. Je ben aan het spijsverteren (parasympatisch) of je bent aan het werk (sympatisch). Zo kun je je voorstellen dat als je in de stress zit je spijsvertering niet goed verloopt. Nog maar niet te spreken over hetgeen je eet. Als je in de stress zit heb je vaak geen behoefte aan langere eetvoorbereidingen en ben je eerder geneigd om een frietje te halen, dan dat je iets gezond gaat bereiden.

Een typisch iets is ook dat je tijdens stress zo’n behoefte kunt hebben aan zoet, het liefst veel. Koolhydraten zijn snelle energie bronnen met als nadeel dat het geen duurzame energie is. Deze energie is binnen enkele seconden weer verbruikt en heb je weer behoefte aan iets zoets. Je kunt bij wijze van spreken beter een haring eten op die momenten dan een stuk peperkoek. Ook al doen de makers van ‘snelle Jelle’ je denken dat je in een ademzucht naar China kunt roeien. Nou, ik denk dat je niet verder komt dan de haven waaruit je vertrekt, want de naam ‘snelle Jelle’ klopt wel….”snel aan nog meer toe”..
Als je wilt afvallen dan kun je dit het beste in een periode doen waar er sprake is van enige rust in je leven. ” Ja, maar ik heb nooit rust”…, ga dan yoga doen of leer mediteren. Niet om extra moeilijk te doen of zweverig, Yoga en mediteren dragen er toe bij dat je een rust moment op de dag creëert. 

Naast stress kan de lever ook een rol spelen in het niet kunnen afvallen. De lever heeft een zeer belangrijke rol in het spijsverteringsproces. In eerste instantie zullen mensen zeggen dat de lever een ontgiftende functie heeft, dat is maar deels waar. Het grootste deel van de functie van de lever is gericht op ‘biotransformatie’. Dit is een proces waarbij voedingsstoffen in ‘grove structuur en in niet opneembare vorm’ omgezet wordt in oplosbare stoffen. Dit vergt veel energie en is een proces dat van levensbelang is. Mogelijk zo belangrijk dat als men zou inzien wat dit inhoud, alcohol niet meer zoveel gedronken zou worden. Als je lever het niet meer doet ga je dood. Zo simpel is het!
Het zou een zegening voor de lever kunnen zijn als hij een paar snipperdagen zou kunnen krijgen. Even niet meer moeten knallen, effe rustig aan.
Even tijd om de rommel op te kunnen ruimen die door het harde werk is blijven liggen of op een tweede spoor is komen te staan.
Een ‘appeldag’ is zo iets wat ik iedereen kan aanraden. Als je wilt afvallen, begin dan eens eerst met een ‘appeldag’. Eet geen andere dingen dan appels en voor het avondeten kun je normaal (gezond) eten. Doe dit eens een keer in de week gedurende enkele weken, bijvoorbeeld een week of vier. Dat zijn in totaal 4 ‘appeldagen’. Gebruik voor deze dagen niet te zoete appels. 

Je lever zal je dankbaar zijn, je zult lekkerder in je vel gaan zitten en het is een goede test om te kijken of je ook wel in staat bent om het roer om te gooien.