Constant vermoeid

“Ik ben constant vermoeid”, hoevaak hoor je dat niet mensen zeggen? Vermoeidheid wordt vaak in verband gebracht met energie: “ik heb er de puf niet voor”. Ondanks dat je gewoon eet, niet op stap bent geweest of extra hard lichamelijke arbeid hebt moeten verrichten, kan het zijn dat je lichaam vermoeid aan voelt, dat er te weinig energie is om lekker te kunnen functioneren.
Een veel voorkomende oorzaak van vermoeidheid is niet dat je te weinig glucose in je bloed hebt, maar vooral dat je lichaam de beschikbare energie gebruikt voor andere zaken dan je spieren. Vermoeid kun je zijn op het moment dat alle beschikbare energie in je lichaam gebruikt wordt voor processen die je niet ziet of gelijk voelt.

Op het moment dat je gegeten hebt voel je de energie ook vaak wegvloeien en is het niet vreemd dat nogal wat mensen na het eten in slaap vallen voor de buis. Zeker als je veel koolhydraten eet vergt dit veel energie van je lichaam om dit te verteren. Dacht je dat het veteringsproces en de stofwisseling vanzelf gingen? Nee, er is energie nodig om energie op te kunnen wekken.

Onze grootste energie vreter (verbruiker) is ons immuunsysteem. Dit systeem is het ‘duurste’ systeem van ons lichaam. Als het immuunsysteem aan het werk is, kost dit veel energie. Je snapt dat als het immuunsysteem flink ‘aan de bak moet’, je aardig vermoeid kunt raken. Het duidelijkst is dit als je de griep hebt. Je kunt nauwelijks op je benen staan en het duurt toch wel enkele dagen voordat je weer de energie hebt om iets te doen. 

Lichaamsbariéres

Lichaamsbariéres en het afweersysteem (immuunsysteem) beschermen je lichaam tegen organismen die ontstekingen kunnen veroorzaken. Enkele lichaamsbariéres zijn bijvoorbeeld de huid, slijmvliezen (in mond, longen, vagina, blaas, darmen etc.), traanvocht, oorsmeer en maagzuur. Ze houden door hun bouw en functie ‘indringers’ tegen. Het is een soort van beschermlaag. Het afweersysteem (immuunsysteem) beschikt over witte bloedcellen en antilichamen om ‘indringers’ te identificeren en te vernietigen als ze door de lichaamsbariéres heen dringen. Onze natuurlijke afweer zorgt er dus voor dat indringers buiten de deur worden gehouden, maar als dit systeem niet sterk genoeg is, komt onze ‘eerste lijns defensie’ in actie!

Darmflora

De binnenlaag van onze darmen zorgt er voor dat pathogenen (ziekteverwekkers) niet ‘binnen komen’. Is deze laag te dun, dan hebben we een probleem. Het immuunsysteem reageert dan meteen. 
Voeding, stress, antibiotica, leeftijd en medicijnen beinvloeden de dikte en de functie van onze darmflora. Het is dan ook niet vreemd dat als je een tijdje een kuur hebt gehad met antibiotica (vrij vertaald: “tegen levende organismen”), dat ook je goede bacterien, die je nodig hebt om te kunnen spijsverteren en slijmvlies kapot gaat. Een bijwerking van antibiotica is dan ook diaree….Maar diaree is het gevolg van kapot slijmvlies!
Soms kom je er niet omheen en is antibiotica nodig om een ziekteverwekker te verwijderen. Maar er zijn weldegelijk bijwerkingen voor de lange termijn!

Gevolgen

Wat een onschulidge kuur lijkt kan op langere termijn negatieve gevolgen hebben voor je lijf. Je darmflora is geslonken en doordat het zo dun is geworden, dringer er stoffen doorheen die normaal buiten de deur werden gehouden. Dit kunnen hele onschuldige voedingsstoffen zijn die op dat moment het immuunsysteem aan het werk zetten. Zoals gezegd: “ons immuunsysteem is duur in energie verbruik”. Als het immuunsysteem gaat reageren op normale voedingsstoffen, dan is er sprake van laaggradige ontstekingen en dan ben je constant vermoeid.

Wat te doen

Een gezonde flora is dus absoluut gezondheidsbevorderend en houdt vermoeidheid tegen. Deze darmflora is op te bouwen door het gebruik van de juiste voedingsmiddelen en ondersteunende pré- en probiotica. Glutamine, zink en curcuma zijn hierbij van belang.
Heb je veel last van vermoeidheid ga dan niet zelf ‘dokteren’. Het opbouwen van een sterke darmflora is een proces wat enkele maanden kan duren en waarbij het belangrijk is wat je wanneer tot je neemt. Onze Orthomoleculaire therapeuten hebben hiervoor geleerd en maken gebruik van onderzochte protocollen. Maak een afspraak en we kijken samen met je hoe we jouw vermoeidheid kunnen behandelen.