shiatsu gezicht massage

Mijn schouders zitten vast..

Vastzittende spieren

Ik krijg regelmatig mensen die klagen over vastzittende spieren, vaak in de nek en de schouders. Een lastig probleem, want je hebt het gevoel dat er een zwaar gewicht op je schouders rust. Wat opmerkelijk is, is dat ‘de last op je schouder’ ook in de figuurlijke zin uitgelegd kan worden. “Je neemt te veel op je schouders”…

Bij navraag is dit ook zo! Regelmatig hoor ik dat ze het erg druk hebben of de laatste tijd veel last van stress hebben. Nou vind ik stress vaak zo’n dooddoener. Alles wat slecht te verklaren is wordt vaak uitgelegd als stress. 

Dat stress vastzittende spieren als gevolg heeft is bekend, maar wat gebeurt er dan?
Omdat we Orthomoleculair therapeut zijn zoeken we naar antwoorden op het gebied van moleculen en stofwisseling.

Magnesium en stress

Mensen die veel stress hebben lopen risico op een magnesiumtekort. Stress en een druk leven zijn verantwoordelijk voor het verlies/verbruik van magnesium op het gebied van cellen (ook spiercellen) en het verlies via het urinestelsel doordat er een te hoog gehalte is in het bloed van het hormoon adrenaline. En hoe lager het magnesiumniveau in de cellen, des te gevoeliger u wordt voor stress. Hierdoor gaat u weer meer magnesium verbruiken en ontstaat er een cirkel waar je slecht uit kunt komen.

Spieren

In de spiercellen zijn twee mineralen erg belangrijk: Calcium en Magnesium. Calcium (kalk) is vooral belangrijk voor spiercellen om te kunnen samentrekken. Magnesium heeft de belangrijke taak om spieren te laten ontspannen. Magnesium is dus de ‘tegenwerker’ van calcium. Als die ‘tegenwerker’ niet voldoende aanwezig is, zal de ‘samentrekker’ de baas zijn en is het niet goed kunnen ontspannen van een spier een feit.

Opvallend is dat vooral de spieren in de nek en schouders hier het eerste last van hebben. Het gevolg is vaak een zwaar gevoel bij de schouders, last van een vastzittende nek, maar ook spanningshoofdpijn kan het gevolg zijn. Hoe vaak is het niet dat je na een zeer drukke of stressvolle dag hoofdpijn hebt? Voel dan maar eens aan de spieren in je nek hoe hard deze aanvoelen…

Symptomen magnesiumtekort

De lijst symptomen die op een tekort aan magnesium kunnen wijzen is lang en bevat onder andere: stress, spierkrampen, spiertrekking van het ooglid, spierspanningen, snel vermoeid zijn, energietekort, hoofdpijn, knarsetanden of op elkaar klemmen van de tanden, pijn, gevoeligheid voor lawaai, oorsuizen, lichtgevoeligheid, niezen bij fel licht, opspringen bij het in slaap vallen, angstgevoelens, hartkloppingen, koude voeten en/of handen, overprikkelbaarheid, emotioneel zijn, darmklachten, opgeblazen gevoel.

Magnesium en voeding

Magnesium zit vooral in noten (pecannoten, walnoten, amandelen) en groene bladgroenten. Het probleem van deze groene bladgroenten is dat ze steeds minder op het land verbouwd worden. Ze groeien sneller in kassen op glaswol. U kunt zich voorstellen dat er veel minder mineralen in zitten dan groenten die op het land groeien. Daarom is het aan te bevelen om iedere dag een handje vol noten te eten (onbewerkt en ongezouten).

Magnesiumsupplementen

Natuurlijk is het verstandig om extra magnesium te nemen als er sprake is van klachten.
Je kunt magnesium gewoon slikken. Magnesium komt voor in verschillende soorten zouten. Bij het kopen van supplementen is het belangrijk dat je een vorm kiest die goed wordt opgenomen en geen spijsverteringsstoornissen veroorzaakt.
Magnesiumglycerofosfaat is hier een voorbeeld van. Vaak worden goedkope magnesium tabletten verkocht die een oxide verbinding hebben. Deze zijn veel goedkoper, maar worden slecht of niet opgenomen in het lichaam.

Zo wordt goedkoop, duurkoop!

Wij adviseren u graag

<<Klik hier om per mail een vraag te stellen>>