Goede redenen om acuut te stoppen met onnatuurlijke huidcrèmes

De huid is het grootste orgaan en ondanks dat je niet kunt spreken van wat het aller belangrijkste orgaan is, is de huid ontzettend belangrijk.

Ik hoef denk ik niet uit te weiden wat je huid allemaal voor functies heeft. Het is de eerste beschermlaag van je lijf dat ‘foute dingen’ buiten moet houden en ‘de goede dingen’ binnen.

Op het moment dat de huid niet meer zijn functie kan waar maken, bijvoorbeeld door brandwonden, dan pas realiseer je je dat hij van levensbelang is.

Ik heb wel eens de vergelijking gehoord met de Chinese muur, waarbij de huid de Chinese muur is. De functie van de muur was om het land te beschermen voor indringers en personen die niet in het land welkom waren, werden over de muur gezet.

muur

We zien dagelijks reclames op tv die ons wijzen op het belang van de huid. De cosmetische industrie doet zijn uiterste best om ons te doen geloven dat hun product erg goed is voor de huid. Winkelketens spelen hier ook op in en laten ons geloven dat dit geweldige product bij hen voor een wel erg goede prijs te koop is. Twee voor de prijs van 1….hoe is het mogelijk? Hoe verdienen ze hier nog iets op? Of was de prijs al te hoog? Of willen ze er van af?

aanbieding

Een crème of een lotion heeft een basis van olie. Dit kan hoogwaardige olie zijn (biologisch, koud geperst) of niet…en dan hebben we het gelijk over een goedkoop product. In de cosmetische industrie wordt veel gebruik gemaakt van glyceriden. Dit zijn plantaardige of dierlijke vetten. Door ‘verestering’ met zuren ontstaan diverse soorten olie-achtige substanties, waarbij de oorspronkelijke samenstelling wordt veranderd. De andere ingrediënten die er in komen zijn bijenwas (bij een natuurlijke crème) of paraffine, een aardolieproduct. In natuurlijke producten worden vaak vitamine c en vitamine e toegevoegd. Enerzijds om de houdbaarheid te verlengen (anti-oxidant) en anderzijds om de huid te voeden. In de cosmetische industrie is houdbaarheid iets wat erg goed lukt. Maar hier begint de ellende eigenlijk pas goed!
Imidazolidinylureum is een conserveermiddel dat vaak wordt gebruikt in cosmetica. Het is een zogenaamde formaldehydedonor, een stof die langzaam formaldehyde vrijzet.

 

Formaldehyde is giftig. Methanol is giftig doordat deze stof door het enzym alcoholdehydrogenase in de lever omgezet wordt in formaldehyde. Formaldehyde is bewezen carcinogeen voor de mens. Het carcinogene effect werd reeds duidelijk aangetoond in studies met dieren maar de epidemiologische studies bij de mens maakten nog geen formele conclusies mogelijk. Het IARC rangschikte formaldehyde tot 2004 in groep 2A (waarschijnlijk carcinogeen). In juni 2004 besloot een internationale werkgroep van experts om op basis van de bestaande epidemiologische studies formaldehyde in groep 1 te plaatsen, dus carcinogeen (kankerverwekkend) voor de mens.

 nul

Om de houdbaarheid te verlengen worden er vaak parabenen toegevoegd aan crèmes. Een voorbeeld hiervan is methylparabeen. Dit is een stof die nagemaakt wordt uit de natuur en heeft eigenschappen om schimmels buiten ‘het potje’ te houden.

Partijen die de veiligheid van parabenen betwisten baseren zich voornamelijk op een onderzoek van Philippa Darbre dat in 2004 is gepubliceerd in de Journal of Applied Toxicology. Darbre en haar onderzoeksgroep toonden aan dat parabenen in hoge concentraties konden worden gevonden in tumoren in borstweefsel. Omdat parabenen daarnaast een zwak oestrogeenachtige werking hebben en oestrogeen een rol speelt bij het ontstaan en de groei van borstkanker, werd gesuggereerd dat parabenen borstkanker zouden kunnen veroorzaken.

 

Propyleenglycol wordt gebruikt in crèmes om vocht vast te houden en wordt door de World Health Organization gezien als niet-toxisch bij lage concentratie en mag gebruikt worden in voeding, cosmetica en geneesmiddelen. Het E-nummer van propyleenglycol is E1520.

Verder zien we vaak op de achterkant van verpakkingen in een onleesbaar klein schrift het bestanddeel alcohol in verschillende vormen voorbij komen. De reden voor deze toevoeging is dat alcohol de barrière van de huid verminderd en hierdoor stoffen beter door de huid kunnen dringen. Deze soorten van alcohol zijn giftig, maar in kleine hoeveelheden wederom toelaatbaar…..

 

Zoals beschreven nogal wat redenen om te stoppen met onnatuurlijk gefabriceerde crèmes en lotions. En dan te bedenken dat we het massaal kopen en daarbij ook nog het idee hebben dat we iets goeds doen voor ons lijf. En in ons vuistje lachen als we een schijnbaar veilig product voor een belachelijk lage prijs kunnen bemachtigen.

Na tabak een goede reden om ook op deze rommel een sticker te plaatsen…..

 

Bronnen, noten en/of referenties