Jicht

Jicht, erg vervelend

Er zijn nogal wat mensen die last hebben van jicht. Erg vervelend, maar er is ook wat aan te doen! Te gemakkelijk wordt het als een feit gezien en leggen cliënten zich er bij neer omdat ze niet voldoende op de hoogte zijn van de oorzaak en de aanpak. Als ze last hebben gaan ze naar de huisarts, deze stelt de diagnose en in veel gevallen wordt er prednison gespoten. Soms helpt dit, meestal niet…

 

Wat is het?

Jicht is een pijnlijke ontsteking in een gewricht. Dit is het gevolg van gekristalliseerd urinezuur. Urinezuren lossen makkelijk op, maar kan bij een te hoge concentratie en in relatief koud gedeelte in het bloed (oppervlakkige gewrichten) neerslaan in de vorm van (naaldvormige) kristallen. Jicht is een stofwisselingsziekte en verergert bij verkeerd eten. Bij een jichtaanval ontstaat er hevige pijn in de kleine oppervlakkige gewrichten. Het komt heel vaak voor aan het gewricht tussen de voetbeentjes en de grote teen. Maar ook in het polsgewricht, de vingers, de ellebogen, de knieën of de enkels kan jicht ontstaan. Er kunnen naast vreselijke pijnen ook zwellingen optreden welke duidelijk te herkennen zijn aan de glanzende roodheid van de huid.
Een acute jichtaanval is een ontstekingsreactie. Bij een langdurig verloop van jicht worden de gewrichten dik en stijf. Jicht kan, onbehandeld, een gevaar vormen voor de gezondheid omdat de urinezuurkristallen uiteindelijk worden afgezet in zacht weefsel, kraakbeen, pezen of elders, waarbij er knobbels worden gevormd. Sommige gewrichten keren niet meer terug naar een normale toestand.
Er vormen zich depots van natrium-uraat die ook wel tophi (puimsteen) genoemd worden. Dergelijke depots vormen, als zij openbarsten, een bron van ellende.

jicht

Reguliere behandeling

De reguliere behandeling bestaat uit het toedienen van ontstekingsremmers (bijv. Brufen), de zogenaamde NSAID’s (Non Steroidal Anti Inflammatory Drug) en mogelijk medicijnen om de overproductie van urinezuur te stoppen of de uitscheiding ervan te bevorderen. Deze medicijnen kunnen vervelende bijwerkingen geven zoals maagklachten. Er zijn gelukkig ook andere mogelijkheden om jicht aan te pakken.

 

Voedingsadvies

Mensen die regelmatig jichtaanvallen hebben weten over het algemeen wel welke voedingsstoffen ze beter niet kunnen eten. Het advies is om voeding te vermijden waar veel purine in zit (zie lijst). Vermijd alcohol, haring, orgaanvlees, wild (gevogelte), sommige vissoorten (ansjovis, kaviaar), zeevruchten (mosselen, kreeft, oesters), peulvruchten, vleesextracten, gistextract.

Gevogelte, vlees en orgaanvlees     

Purine per 100 gram vlees

Eend               152 mg

Gans               114 mg

Kippenborst    252 mg

Kippenlever    272 mg

Kippenpoot     232 mg

Schapenvlees 129 mg

Kalfsvlees       148 mg

Kalfshart         139 mg

Kalfshersenen 92 mg

Kalfslende      164 mg

Opmerkingen: 
Bij overgewicht is afvallen een must. Vooral tijdens het afvallen kan het zijn dat er jichtaanvallen optreden.

 

Supplementen

Hoe iemand ook zijn best doet, voeding alleen zal niet voldoende zijn om acute jichtaanvallen tegen te gaan. Daarom zijn de volgende supplementen belangrijk:
Vitamine C 1000. Preventief 2 x per dag 1 tablet. Maar bij een acute aanval opvoeren naar 6-8 tabletten verdeeld over de dag. Vitamine C verhoogt de uitscheiding van urinezuren en breekt ze af tot een uit te scheiden stof.

Foliumzuur + B12: Foliumzuur remt de omzetting van purines in urinezuur. De B12 is nodig om de balans tussen foliumzuur en B12 te handhaven.

Pantotheenzuur/vitamine B5 500 mg. Preventie 1 x per dag 1 tablet. Dit zorgt net als vitamine C ervoor dat de urinezuren worden omgezet in een uit te scheiden stof.

Ontzuringszout of ontzuringsdruppels bij acute aanvallen van jicht: dit bindt en neutraliseert urine- en melkzuren. Groene extracten (gerstegras, tarwegras, rode fruitsappoeder, acerola extract, lecithine, spirulina, alfalfazaad, vitamine C en E, chlorella, rode bietenpoeder, appelazijnextract, appelpectine, acidophilus/l.bifidus mengsel, lijnzaadextract, knoflook, gember, groene thee extract, aloe vera extract, ginkgo biloba extract, druivenpit extract, rutine, protease, lactase, lipase. Verbetert de zuur-base balans, vermindert urinezuur en ondersteunt het immuunsysteem

Curcuma Longa extract werkt preventief. 1 – 2 Capsules per dag is vaak voldoende om acute aanvallen te voorkomen.

Orgaanvlees en wild
                       Purines:

Kalfslever       221 mg

Kalfslongen    147 mg

Kalfsnieren     218 mg

Kalfszwezerik 918 mg

Runderbraadlap 112 mg

Runderfilet     154 mg

Runderlever    230 mg

Runderlongen 242 mg

Rundertong    160 mg

Haas                167 mg

Hert                 157 mg

Konijn              130 mg

Ree                 154 mg

 

Erg veel

Om jicht te voorkomen lijkt het er op dat je wel erg veel moet laten en moet slikken. In bovenstaande beschrijving heb ik aangegeven wat je kunt gebruiken en wat de werking is. Het is in principe niet de bedoeling dat je het hele regiment gaat slikken. Het is daarom verstandig om een afspraak te maken met een orthomoleculair therapeut om te kijken wat voor jou en in jouw situatie het beste is als aanpak. Een aantal dingen kun je zelf ter hand nemen. Succes!