slijmbeursontsteking

Slijmbeursontsteking, wat te doen?

Slijmbeursontsteking:

Oorzaak, symptomen, diagnose en behandeling

Slijmbeursontsteking komt veel voor in de schouder

Een slijmbeursontsteking kan je leven behoorlijkbeheersen. Soms kan de pijn zo hevig zijn, dat je nog amper kunt functioneren. Aangezien slijmbeurzen overal in het lichaam voorkomen, kan deze aandoening in veel gewrichten ontstaan. De slijmbeurzen die het meest ontstoken raken, zitten in de schouder, knie, heup, elleboog en enkel. Deze aandoening komt evenveel voor bij vrouwen als mannen.

Wat is een slijmbeurs?

Een slijmbeurs of bursa is een soort van kussentje dat gevuld is met slijmerig vocht. Ze worden aangetroffen tussen pezen en botten van een gewricht. Slijmbeurzen zorgen ervoor dat het gewricht soepel kan bewegen, zonder dat de pees over het botgewricht schuurt. Een ontsteking van de slijmbeurs wordt bursitis genoemd. Aangezien dit beschermende kussentje zich dicht bij de aanhechting van de pees op het bot bevindt, is het soms moeilijk om een slijmbeursontsteking van een peesontsteking te onderscheiden. Beide aandoeningen geven immers vergelijkbare klachten.

Hoe kom je aan een slijmbeursontsteking?

Overbelasting is meestal de grote boosdoener bij een slijmbeursontsteking. Als pezen en botgewrichten in korte tijd veel wrijving uitoefenen op dit beschermkussentje, dan kan het geïrriteerd en daarna ontstoken raken. Denk maar aan hele dag schilderen (slijmbeursontsteking schouder) of een paar uur achter elkaar onkruid verwijderen tussen de tegels in de tuin (slijmbeursontsteking knie). Een slijmbeursontsteking in de heup kan ontstaan door intensief hardlopen. Maar de aandoening kan ook ontstaan door plotselinge druk op de slijmbeurs door vallen of stoten. Al deze vormen worden acute slijmbeursontsteking of overbelastingsontsteking genoemd.

Iets anders is een chronische slijmbeursontsteking. Bij chronische slijmbeursontsteking is een langdurige en lichte overbelasting van de slijmbeurs de oorzaak. Door bijvoorbeeld eenzijdige belasting van een gewricht tijdens dagelijks werk of sport. Daardoor ontstaat heel geleidelijk een verkeerde spierspanning op de slijmbeurs, zodat de druk toeneemt. Een chronische slijmbeursontsteking wordt gerekend tot de reumatische ziekten. Alleen is deze aandoening meestal van voorbijgaande aard.

Wat zijn de symptomen van een slijmbeursontsteking?

Als er sprake is van bursitis, dan zijn er duidelijke tekenen van een ontsteking aanwezig. De slijmbeurs is opgezwollen en voelt pijnlijk aan. Daarnaast kan de plek rood zijn en warm aanvoelen. Door de zwelling heeft de pees minder ruimte om te bewegen. Probeer je dat toch, dan kan dit gepaard gaan met hevige pijn. Het gewricht bewegen is dan bijna niet mogelijk. Typische pijnklachten treden ook vaak s’ nachts op bij het draaien naar een andere zijde.

Hoe wordt de diagnose slijmbeursontsteking gesteld?

De arts zal u allereerst vragen naar uw klachten. Met behulp van een echo kan eventueel bekeken worden of er inderdaad sprake is van een ontsteking en waar die ontsteking precies zit. Daarna volgt er een aanvullend onderzoek om vast te stellen of de ontsteking puur in de slijmbeurs gelokaliseerd is, of een verschijnsel is van een reumatische ziekte. Om bepaalde reumatische aandoeningen uit te sluiten, kan de arts een bloed- en urineonderzoek doen. Soms kunnen er ook röntgenfoto’s gemaakt worden om de conditie van het gewricht (kraakbeen en bot) beter te kunnen bekijken. In bijvoorbeeld de schouder kan men namelijk ook artrose, een peesverkalking, een “frozen shoulder”, enz. hebben, wat een andere behandeling vraagt dan een slijmbeursontsteking.

Hoe wordt een slijmbeursontsteking behandeld?

Het eerste advies dat de arts zal geven, is om het aangetaste gewricht zoveel mogelijk rust te geven. Soms geneest de slijmbeursontsteking dan weer vanzelf. Tegen de pijn kan paracetamol genomen worden, alleen werkt dit vaak onvoldoende. Soms vindt de arts het noodzakelijk om ontstekingsremmers van het type NSAID voor te schrijven. Het gebruik van deze geneesmiddelen gaat vaak gepaard met vervelende bijwerkingen. Vooral sterkere pijnstillers kunnen er voor zorgen dat u ook nog last van uw maag gaat krijgen. Hier worden dan weer maagbeschermers voor gegeven. 
De arts kan ook een gerichte cortisonen-injectie (prednison) geven in het gewricht of in de slijmbeurs. Soms geeft dit direct resultaat, maar meestal werkt deze methode niet of niet voldoende. Bovendien komt de pijn na verloop van tijd weer terug als de injectie is uitgewerkt. Prednison kan er voor zorgen dat ontstekingsreacties geblokkeerd worden, maar het is een hormoon. Er is onvoldoende onderzoek gedaan naar wat dit hormoon precies doet als het wordt ingespoten.

 

Natuurlijke behandeling

Atalanta heeft de beste ervaring met het zo snel mogelijk aanpakken van de klachten, dus niet er mee rusten, wel rustig aan doen (geen grote inspanningen).
Doordat je met de (in dit geval) arm in beweging blijft, blijft er sprake van een goede doorbloeding. Een goede doorbloeding is belangrijk omdat in bloed zuurstof en voedsel aanwezig is (om te kunnen herstellen). Door bewegen kun je voorkomen dat het erger wordt en je voorkomt hiermee een ‘frozen shoulder’. Een ‘frozen shoulder’ geeft het gevoel dat je gewricht op slot zit en je kunt je arm niet meer omhoog bewegen. Er zijn enkele behandelingen van ieder een half uur nodig om het gewricht en de arm, door krachtige massage, goed van bloed te voorzien. Na afloop van de behandeling wordt er een kinesiotape op het gewricht geplakt. Deze zorgt er tevens voor dat de doorbloeding optimaal blijft.
De curcuma en visolie worden in hoge doseringen mee gegeven zodat de ontsteking ook door het eigen immuunsysteem worden aangepakt.

Afspraak en vergoeding

U kunt zonder verwijzing een afspraak maken. Indien u aanvullend verzekerd bent krijgt u een factuur die u bij uw ziektekosten verzekeraar kunt indienen. U betaalt ter plaatse €25,- Over het algemeen worden deze kosten helemaal vergoed en gaan niet af van uw eigen risico.

Als u hierover vragen heeft kijken we met u mee of uw verzekering dit dekt.

 

0475-338821