Vitamine E en je huidverzorging, dat werkt!

vitamine e en huidverzorging

VITAMINE E Werkt!

Dat ik antioxidanten in onze PUUR huidverzorgingsproducten onmisbaar vind is een open deur. Iedereen kent natuurlijk vitamine C, hier heb ik eerder over geschreven. Maar een andere superster aan het firmament is vitamine E. Aan vitamine E crèmes worden nogal wat wonderen toegeschreven, zo zouden met een vitamine E crème littekens als sneeuw voor de zon verdwijnen. Maar is dat ook echt zo of is het vooral bedoeld om ons veel dure potjes te laten kopen? Tijd voor de waarheid…

 

Wat is vitamine E?

Vitamine E of tocoferol maken we niet zelf aan maar moeten we binnenkrijgen via onze voeding. Het zit onder andere in verse groenten, plantaardige oliën, granen en noten. Het is voor je hele lichaam een belangrijke vitamine, maar voor je huid is het noodzaak. Van nature is vitamine E de meest voorkomende vitamine in de huid. Het bevindt zich vooral in de laag met dode huidcellen en het komt via ons lichaam in het talg terecht en zo in de bovenste huidlaag. Uit onderzoek is gebleken dat veel mensen een tekort hebben aan vitamine E; welke gevolgen dat heeft voor je huid zal ik je vertellen….

 

Het bewijs

Om het vele onderzoek kun je niet heen, vitamine E werkt! Dat valt echt niet te ontkennen! Vitamine E zorgt ervoor dat je huid minder snel verbrandt, het beperkt de cel schade die de zon aanricht en het maakt in combinatie met vitamine C lichter. Bovendien versterkt het de barrièrefunctie van de huid; vitamine E zit niet voor niets in een zeer hoge concentratie in het vernix caseosa (huidsmeer) van een pasgeboren baby. Last but not least zorgt vitamine E ervoor dat andere werkzame ingrediënten in huidverzorgingsproducten dieper in de huid kunnen komen om daar goed hun werk te kunnen doen. Helaas moet ik je over een ding teleurstellen; er is echt geen enkel bewijs dat vitamine E iets kan doen aan het verminderen van littekenweefsel! 

 

Onderzoek

Hoewel er aanzienlijk minder onderzoek gedaan is naar het effect van het slikken van vitamine E en het effect op de huid, is recent in een single-blind, placebo gecontroleerd onderzoek aangetoond dat de atopische dermatitis (eczeem) bij mensen die vitamine E supplementen namen, aanzienlijk verbeterde t.o.v. de mensen die een placebo (nep pil) slikten. ‘Schoonheid van binnen- en van buiten’ betekent daarom bij ons dat we naast de vitamine E behandeling (insluizen in de huid d.m.v. ionisatie) het liefst zien dat je tevens (een maand lang) een goed vitamine E supplement slikt. Dit kun je zien als een soort kuur, waarbij het vitamine E gehalte in je lichaam op peil wordt gebracht.

 

Werkt het ook in een potje?

Vitamine E is niet zomaar toepasbaar in cosmetica. Het is gevoelig voor licht en zuurstof en moet dus echt goed verpakt worden om werkzaam te kunnen zijn. Als je op zoek gaat naar een crème met vitamine E moet je de lang houdbare potjes dus echt laten staan! Onze PUUR vitamine E crème wordt ‘vers’ gemaakt, hoog geconcentreerd en wordt in een kleine hoeveelheid aangeboden. Dit om te voorkomen dat het lang ergens in een lade blijft liggen…

 

Effectief

Daarbij komt dat niet alle vormen van vitamine E even effectief zijn. De meest werkzame vorm van vitamine E is alfa-tocoferol. Omdat dit ingrediënt erg instabiel is worden er vaak esters gebruikt. Helaas zijn deze esters minder werkzaam of soms zelfs helemaal niet werkzaam. Daarnaast is de concentratie uiteraard ook belangrijk. Er moet minstens 0,5% vitamine E aan een product toegevoegd zijn en het moet dan dus wel gaan om alpha-tocoferol en niet een ester ervan. Verder moeten er aan het product ook echt andere antioxidanten toegevoegd zijn om de werkzaamheid en stabiliteit van vitamine E te garanderen. Vitamine C en vitamine E zijn compagnons van elkaar, ze zijn onafscheidelijk. 

 

Nog een laatste waarschuwing over vitamine E

Vitamine E werkt (net als veel andere voedingssupplementen) bloed verdunnend. Het is dus aan te raden om met het gebruik van vitamine E supplementen te stoppen voordat je een operatie ondergaat.
De concentratie van de vitamine E crème moet natuurlijk niet te laag zijn, maar kan beter ook niet al te hoog zijn, dat geeft weer een grotere kans op huidirritatie. Ik heb zelf 1% vitamine E aan de PUUR vitamine E crème toegevoegd. Natuurlijk zijn er nog veel meer producten met vitamine E op de markt. Ook Oil of Olaz total effects 7 in 1 anti-verouderings dagcrème bevat zowel tocoferol acetaat als tocoferol. Je kunt altijd even naar de producent van een product mailen om te vragen wat de gebruikte concentratie is, want dat vermelden ze niet op hun potjes…