Psoriasis behandeling

Onze psoriasis behandeling vindt plaats zowel van binnen uit als van buiten. Dit om deze vervelende aandoening zo breed mogelijk aan te pakken.

 

De huid

De huid wordt behandeld met zuivere biologische Arganolie. Deze olie trekt gemakkelijk diep in de huid. De olie zorgt voor hydratatie en de vetzuren maken dat de huid meer flexibel wordt en minder trekt. De oude huidcellen worden verwijderd met een zeezoutscrub op oliebasis. Bij voorkomende gevallen wordt er tevens gebruik gemaakt van een (algen)pakking.

 

Voeding en supplementen

Een gezond en vezelrijk voedingpatroon kan een nuttig hulpmiddel zijn om van psoriasis af te komen. Bij psoriasis is sprake van grote hoeveelheden circulerende endotoxines en bij een vezelarm voedingspatroon worden verhoogde waarden van endotoxines producerende bacteriën waargenomen. Ook van een voedingspatroon op basis van natuurvoeding en weinig of geen dierlijk vet, eiwit en zuivelproducten, in combinatie met het vermijden van alle vormen van junkfood mag een gunstig effect worden verwacht. 
Verder is het van groot belang om voldoende van omega-3 vetzuren (EPA en DHA) en van het omega-6 vetzuur GLA (gamma-linoleenzuur) te gebruiken. Deze vetzuren hebben een remmende werking op ontstekingsreacties en bevorderen de conditie van het huidweefsel. Linoleenzuur speelt een belangrijke rol bij het handhaven van de integriteit van de opperhuid door invloed uit te oefenen op de samenhang van de hoornlaag en door het voorkomen van transepidermaal waterverlies. Stofwisselingsproducten van het essentiële vetzuur arachidonzuur, zoals leukotriëne B4, zijn echter belangrijke veroorzakers van vele ontstekingsreacties in de huid die meewerken aan het ontstaan van psoriasis. Abnormale waarden van essentiële vetzuren in plasma en vetweefsel zijn kenmerkend voor psoriasis patiënten. Voedingsmiddelen rijk aan essentiële vetzuren, zoals (koudwater) vis heeft een tweeledig nut: vis is een uitstekende bron van gemakkelijk te verteren eiwit en rijk aan essentiële vetzuren, maar bovendien een leverancier van visoliën ook verkrijgbaar als voedingssupplement, waarvan in klinische studies is aangetoond dat ze psoriasis klachten significant kunnen verminderen. 


Andere voedingssupplementen die van nut kunnen zijn bij psoriasis-klachten zijn onder andere zink, vitamine C, natuurlijk carotenoïden complex, selenium en vitamine E. Zink is een ontstekingsremmer en heeft een gunstige invloed op de huidstofwisseling. Bovendien kan dit mineraal helpen om de koper/zink-ratio in serum weer in evenwicht te brengen, aangezien deze ratio bij psoriasis patiënten vaak ontregeld is: een gebrek aan zink en een teveel aan koper.

Vitamine C verbetert de huidstofwisseling, evenals het natuurlijk carotenoïden complex (met o.a. bèta-caroteen) dat bovendien helpt bij het herstel van huidbeschadigingen. Selenium en vitamine E zijn van belang voor het handhaven van de glutathion peroxidase waarden (ter bescherming van onverzadigde vetzuren (ook in de huid) tegen oxidatie). Van het kruid sarsaparilla is bekend dat het effectief kan zijn bij de behandeling van psoriasis. Het belangrijkste werkingsmechanisme ervan ligt in het binden van bacteriële toxines die na passage door de darmwand in het bloed terechtkomen. Het werkt verzachtend en vermindert overmatig slijm. 
In verschillende studies zijn de gunstige effecten van vasten bij inflammatoire aandoeningen onderzocht. De waargenomen verbetering bij psoriasis patiënten is waarschijnlijk het gevolg van een afname van toxines in de darm, aangezien deze bij vasten ais het ware worden ‘opgebrand’
Een dag lang vasten is gunstig voor de algehele gezondheid, maar om een verbetering te realiseren bij een ernstig geval van psoriasis zou een vastenperiode van drie dagen noodzakelijk zijn. Het spreekt van zelf dat een dergelijke vastenperiode uitsluitend op advies en onder begeleiding van onze orthomoleculaire therapeuten dient te geschieden.

Heb je vragen over de behandeling of vergoedingen door de ziektekosten verzekeraar, bel dan of 
stuur een mail:

info@atalanta-wellness.nl
0475-338821