Gezond en gemakkelijk afvallen 

‘Gezond en gemakkelijk afvallen zonder dieet’, zo had de titel kunnen luiden van dit stuk. Dit is het best onderzochte dieet( universiteit van Maastricht), wat geen dieet is. Dit dieet, wat geen dieet is, maakt geen gebruik van vermageringsshakes. Dat geld heb je je alvast bespaard. Gratis afvallen is mogelijk. Als je ziet welke rijen je in de supermarkt kunt overslaan….dat is fantastisch! Je maakt geen gebruik van afslankproducten, je maakt alleen gebruik van dat wat de natuur je biedt…Gezonde voeding en gezonde beweging. Proficiat, je hebt besloten om af te vallen door gezond te gaan leven!

Je hebt besloten om iets aan je overgewicht te doen. Wellicht is dit het belangrijkste deel van het hele proces: “ de juiste mindsetting hebben” . Natuurlijk heb je al heel wat ervaringen achter de rug van pilletjes tot wonderdieet. Ik kan je in ieder geval verraden dat wonderen op dit gebied niet bestaan en een pilletje om je vet te verbranden is er ook nog niet. Je zult het dus moeten doen met je eigen zelf…Jezelf met alle sterke eigenschappen maar ook met je eigen valkuilen. Atalanta heeft niet de pretentie dat onze werkwijze altijd succesvol is. Volg je het programma dan is de kans op succes groot. Ben je hier niet toe in staat, doe het dan niet! Het voedingsadvies dat je van mij krijgt is er op gericht dat je gezond gaat eten en daardoor gaat afvallen.

Gezond afvallen zonder dieet

Iedereen die wil afvallen, kent wel de frustraties van het volgen van een dieet en het weer terugvallen in de oude fout. U moet er niet van uit gaan dat een korte tijd van onthouding van voedsel voor een blijvend resultaat gaat zorgen. Op een gewenst gewicht blijven heeft alles te maken met psychische-, lichamelijke- en maatschappelijke factoren. Deze drie-eenheid, ook wel holisme genoemd, is onherroepelijk met elkaar verbonden. Is er geen goede balans tussen deze factoren, dan wordt het erg lastig en is de kans op frustratie groot. De kernvraag die je jezelf moet stellen is WAAROM. Waarom heb je er moeite mee om op gewicht te blijven? Deze vraag is de eerste stap waar we mee aan de slag gaan. Vaak zal je zien dat het met een van bovengenoemde factoren te maken heeft. “ Ik doe veel zittend werk en beweeg te weinig”, “ ik zit zo in de stress, ik eet om te vergeten”, “ ik heb nooit geweten wat gezond en ongezond is, dat heb ik van thuis uit nooit mee gekregen”…. Met het programma dat je gaat volgen zal je, rustig aan, kilo’s verliezen, je beter gaan voelen en beter presteren. Dit gaat niet vanzelf, dat heb je ondertussen begrepen. Je moet stoppen met het eten van rotzooi, je gaat vanaf vandaag gezond eten en door gezond te eten ga je afslanken. Je gaat eindelijk die dingen aanpakken waar je stress van krijgt of waar je psychisch hinder van ondervind. En je komt uit die stoel en gaat bewegen! Denk nu niet meteen “ ja, maar ik kan dit niet of ik heb last van…” Ja, maar is het zelfde als: “ nee ik doe het niet! .”

high-fructose-corn-syrup

Koolhydraten verslaving

Dat betekent dat je graag veel en vaak koolhydraten eet en dat je lijf er op reageert. Je blijft maar eten en de zak chips of het pak koekjes zijn in no time op. Je krijgt snel weer honger. Je wordt dikker doordat je lichaam de koolhydraten omzet in vet en opslaat in je gezicht, je buik, je taille, je benen en je bovenarmen. Op het moment dat je van jezelf weet dat je geen maaltijd kunt overslaan, kun je stellen dat je helemaal fout bezig bent en er een ernstige disbalans bestaat in je stofwisseling. Probeer eens of je een maaltijd kunt overslaan…als je dit niet kunt omdat je trillerig en/of sikkeneurig wordt heb je waarschijnlijk al een insuline resistentie (hier kom ik verderop op terug).

 

Waar koolhydraten in zitten

In alle producten die suiker, meel, glucose- en/of fructosesiroop bevatten. Eigenlijk bevat alles wat zoet smaakt koolhydraten: koekjes, cakes, sultana’s, ontbijtkoek, evergreen, crackers, chocolade, brood, roggebrood, krentenbrood, croissants, bier, limonade, aanleng limonade, cola, ga zo maar door. Je kunt deze lijst zelf aanvullen. Ook in aardappelen, pasta en rijst zitten koolhydraten. Natuurlijk alle producten die hiervan gemaakt zijn ook (bijv. spaghetti, rijstkoeken, aardappelkroketten, frites, pizza etc.).

Heb speciale aandacht voor fructose en fructose/glucosesiroop! Dit is een vorm van suiker dat direct opgeslagen wordt als vet. Het zit in veel sappen, limonades (ja, ook dubbelfris, 7-up, sprite, appelsientje etc.). Zonder dat je er erg in hebt krijg je er massa’s van binnen en heb je je probleem gelijk te pakken!.

Light producten zijn ook erg! Door  aspartaam smaakt de drank of het middel zoet. Het lichaam krijgt het signaal om insuline aan te maken en gelijk wordt glucose in het bloed omgezet in vet…..dus eet je dik met light!!

glucosesiroop

Waarom je dik wordt van koolhydraten

Door het eten van koolhydraten wordt er door je lichaam insuline geproduceerd. Hoe vaker je dit eet hoe meer insuline er gemaakt wordt. Op den duur heb je zoveel insuline in je bloed dat de cirkel rond is. Je eet omdat je honger hebt, dit komt doordat je bloedspiegel daalt door de productie van insuline. Je eet weer koolhydraten, de spiegel van insuline stijgt en er wordt suiker omgezet in vet. En om de zaak veilig te stellen voor het geval je morgen niet kunt eten, slaat het lichaam dit vet op. Dus frisdrank en een reep eten omdat je honger hebt is funest!


Note

Zo’n 200.000 jaar geleden is homo sapiens sapiens (ja, twee keer sapiens) rechtop gaan lopen. Doordat ze niet dagelijks eten konden vinden, konden ze het overleven door een prachtig mechanisme in het lichaam: ‘het kunnen omzetten van suikers in vet en dit opslaan’. Dit mechanisme van het lichaam heeft er voor gezorgd dat we vele barre tijden konden overleven (op dit moment zijn er 7000.000.000 mensen op aarde!).
Nu zit het er naar uit dat dit voor de huidige mens en zijn huidig leefomgeving funest gaat worden. Dagelijks komen er meer en meer mensen bij met Diabetes Mellitus en met hart- en bloedvatziekten (ook hersen infarcten). Dit wordt niet minder, maar meer. Ondanks allerlei middeltjes als Becel en statines (medicijnen bij te hoog cholesterol)!
Het zal nog vele duizenden jaren duren alvorens onze genen een mutatie zullen ondergaan zodat we wel op een goede manier zoveel koolhydraten kunnen verwerken. Een mutatie (aanpassing) van onze genen aan een bepaalde situatie gaat evolutionair niet zo snel. Vanaf het moment dat we rechtop liepen (200.000 jaar geleden) tot nu is niet meer dan 0.1% van onze genen veranderd (gemuteerd).

 

fructosedrinks

 

 

 

 

 

Wat te doen

Zorgen dat je geen honger hebt door je voeding aan te passen, zorgen voor voldoende beweging krijgt zodat opgeslagen vet wordt omgezet in glucose dat je kunt verbranden en zorgen voor kennis op het gebied van orthomoleculaire gezondheidskunde (hoe stoffen in je lichaam werken, wat belangrijke stoffen zijn en welke niet) Dus: van het eten van vet word je niet dik!!!!

Van het eten van vet en eiwitten krijgt je lichaam snel genoeg en je krijgt een vol gevoel. Van het eten van koolhydraten (vooral fructose) krijgt je lichaam nooit genoeg. Fructose (niet te verwarren met suikers uit fruit) is 5-7x meer verslavend dan cocaine. Het zorgt er voor dat je van kunt blijven eten. Heb jij dat nu ook dat als je een pak koekjes open maakt en je eet er eentje, dan kun je zo het hele pak opeten zonder een centje pijn….Van het eten van vet wordt je niet dik en het is grote onzin dat je van vet hart- en vaatziekten zou krijgen. Als je naar (ons grote voorbeeld) de Amerikanen kijkt dan zie je wat er gebeurt. Jaren geleden is men gaan verkondigen dat de mensen minder vet moesten gaan eten. Het gevolg was dat men steeds meer koolhydraten aan de voedingsgewoonte ging toevoegen. Nu is het probleem van obesitas in America nog nooit zo groot geweest!

slank-dik

 

 

 

 

 

 

 

Zogenaamd gezond…

Vruchtensap ‘voor uw dagelijkse portie fruit’

Natuurlijk, fruit is gezond, maar de meeste sappen in de supermarkten zijn fruitconcentraten die zijn aangelengd met water. Dat is natuurlijk heel wat anders dan een appel of een perzik! Omdat het gehalte aan suiker in fruitconcentraten erg hoog is, kan door dit veel te drinken, insuline-resistentie optreden. Of u last heeft van insuline-resistentie is te testen. Probeer een maaltijd over te slaan, heb je nergens last van, is er niets aan de hand. Heb je last van een trillerig gevoel, duizeligheid in je hoofd, dan is er sprake van insuline-resistentie. Je kunt dit oplossen door eens een ochtend niet te eten en alleen water te drinken. Insuline-resistentie kan leiden tot diabetes type 2. Insuline-resistentie betekent dat het insuline gehalte in het bloed lange tijd hoog is (door veel en langdurig suikers te eten) en dat de receptoren op de lichaamscellen hierdoor afnemen. Hierdoor wordt de gevoeligheid van insuline op den duur minder waardoor glucose niet of nauwelijks meer in de cellen wordt toegelaten.
Doordat vruchtensappen worden gepasteuriseerd, verdwijnen vitamines. In vruchtennectar en dubbeldrank wordt ook nog eens suiker en citroenzuur toegevoegd.
Een veel beter alternatief is: Groene thee, water, of koffie (max. 3 koppen per dag), ijswater met een schijf citroen, afgekoelde groene thee met citroen etc.

Margarine ‘goed voor hart en bloedvaten’
Veel mensen smeren ‘kunstboter’ omdat ze bestookt worden met reclames dat deze kunstmatige boter zo gezond zou zijn. ‘Rijk aan linolzuur’ wordt er dan nog eens bij gezegd. Dit fabeltje is onderzocht en er is geen enkel verband gevonden tussen het eten van margarine en minder harte en vaatziekten. Toen men dit in de gaten had ging men het over een andere boeg gooien: ‘Omega 3 toegevoegd’. Maar ondertussen zitten de margarines nog bomvol linolzuur. En linolzuur is een omega 6 vetzuur. Doordat de verhouding omega 3 en omega 6 verzuren totaal zoek is in margarines, is hier totaal geen sprake van een gezond product!
Maar hoe zit het dan met Becel Pro-actief? Daar zitten volgens Unilever plantensterolen in en die zouden voor de bescherming zorgen van hart- en bloedvaten! Er wordt geroepen dat er wetenschappelijke studies aangetoond hebben dat het wel degelijk goed zou zijn voor hart- en bloedvaten, maar deze claim onderschrijft echt niet iedere studie die hierover is gedaan. Wat wel aangetoond is, is een cholesterol verlagende functie die plantensterolen hebben. Denk nou niet van “dus het werkt”….Het is niet eens aangetoond dat een hoog cholesterol gehalte in het bloed verantwoordelijk is voor hart- en bloedvatziekten. Er is veel discussie op dit gebied. Vanuit de orthomoleculaire geneeskunde wordt meer gedacht richting het immuunsysteem dat door jarenlange verkeerde voedingsgewoonte en te weinig bewegen ‘van slag is’. Het valt eigen gezond weefsel aan (binnenkant van bloedvaten) en door dit proces kan cholesterol onder invloed van suiker (plakkerig) plaque afzetten en de bloedvaten slibben dicht….
Tevens zitten in de meeste margarines en halvarines ‘transvetten’. Transvetten zijn zeer schadelijk en zijn in Denemarken verboden! ‘Gehydrogeneerde vetten’ of ‘gedeeltelijk geharde vetten’, zijn zeer schadelijke stoffen die bij kamertemperatuur vloeibaar zijn. We hebben er eigenlijk zelf voor gevraagd….Weet u nog dat u vroeger ‘goede boter’ gebruikte? Het was vooral irritant als hij in de koelkast had gelegen want als je het op je brood smeerde ging je hele boterham naar zijn mallemoer. Omdat het zo hard was!
Mijn advies: Gebruik de ouderwetse ‘goede boter’ zonder zout toevoeging en doe deze in een botervloot buiten de koelkast. Gebruik voor het bakken en braden geen Becel met omega 3 of een ander spulletje zoals blueband of andere knijp-chemisch-spul. Al deze goede omega 3 vetten verbranden bij hogere temperaturen en worden giftig. Gebruik cocos cooking cream van Royal Green. Je hoeft maar een heeel klein beetje in de pan te doen. Het is daardoor zeer zuinig in gebruik, het kan hogere temperaturen aan en het spettert nauwelijks. Olijfolie is ook prima, maar het wil nog wel eens spetteren.

Pindakaas, ‘wie is er niet groot mee geworden’?
Als je de reclame ziet denk je ‘goh wat een leuk jochie, voetbalen kan die niet…nee, maar wel zwemmen’. Nou blijkt dat hij pindakaas eet en door dat eten van pindakaas blijft hij natuurlijk beter drijven op het water?!
Pindakaas zit boordevol vetten. Vetten zijn nodig, maar kunstmatig geharde vetten zijn slecht (zie transvetten). En de vitamines die in pindakaas zitten? Nou, die krijgt u genoeg binnen door het eten van andere gezonde voedingsmiddelen!

De middagdip de baas met cup a soup
Als u uw middagdip wilt overwinnen, eet dan (volgens de reclamemakers) een zakje suiker, bindmiddel en smaakversterker E621 en doe er wat warm water bij…
Gezondheid!

 

 

Hoe vaak eten

Er zijn nogal wat diëtisten die vertellen dat u vooral drie maaltijden moet eten, of kleine porties meerdere keren per dag of zorgen voor gezonde tussendoortjes..
Mijn advies is om dit vooral niet te doen!
Het is super belangrijk om er voor te zorgen dat je stofwisseling normaal gaat functioneren. Een normale stofwisseling kent tijden van flink werken en rust. De alvleesklier is belangrijk voor een goede stofwisseling (natuurlijk, andere processen zijn ook belangrijk). Iedere keer als u wat eet moeten er enzymen en hormonen worden aangemaakt die het voedsel gaan afbreken in kleine opneembare moleculen. U kunt zich voorstellen dat hoe frequenter u eet, hoe minder rustig de stofwisseling gaat verlopen. Het constant op peil houden van het bloedsuiker is ook geen argument. Zoals eerder geschreven, eten mensen al 197.000 jaar onregelmatig en zijn onze genen nauwelijks veranderd. De genen zijn ons programmaboekje..
We worden technisch gezien echt niet (gezond) ouder dan de mens in de oudheid. Deze werd 40 jaar, maar was wel in deze tijd gezond (liep enorme afstanden, had geen antibiotica of ander medicijnen). De huidige mens blijft ongeveer 35 jaar gezond en de rest van zijn leven wordt er veel ‘gekwakkeld’.

 

Eetpatroon

Ik kan me voorstellen dat als je ‘s morgens wakker wordt niet echt veel zin in eten hebt. Dit komt omdat er nog genoeg brandstof in je cellen zit. Zolang er voldoende energie ‘opgewekt’ kan worden door je lichaam is het onzinnig om te eten. Doe je dit wel, dan komt het oerinstinct van ons lichaam in actie “niet nodig betekent opslaan als buikvet”.
Er wordt vaak gezegd dat een goed ontbijt een must is. Zolang je geen honger hebt is dit flauwekul. Ook kinderen die ’s morgens geen zin in eten hebben hoeven wat mij betreft niet te ontbijten. Wat wel belangrijk is, is als ze op school zijn en ze krijgen honger, dat ze dan kunnen en mogen eten. Dit laatste is in onze cultuur op een vreemde manier onmogelijk gemaakt. Het zou niet netjes zijn om te eten als je les krijgt?! Persoonlijk heb ik er geen moeite mee, maar het is natuurlijk wel zaak dat kinderen geleerd krijgen om afval van het eten netjes op te ruimen en niet met volle mond te praten….
Jij als volwassene kunt zelf je keuzes maken. Als je kunt kiezen, begin dan niet de morgen met een ontbijt. Begin de morgen met bewegen!
Ook dit is voor een mens de normaalste manier van leven; eerst bewegen (voedsel zoeken, vaak kilometers lopen), dan pas eten. Ook topsporters bewegen op nuchtere maag. Dat doen ze niet voor niets! Je kunt beter presteren als je de energie die je in je lijf nog hebt zitten eerst opgebruikt, alvorens je gaat eten.
Het gaat nog verder….Als je voldoende voedsel in je lichaam hebt, zijn je hersenen minder allert…
Het zou dus veel beter zijn om kinderen geen snoep en koekjes mee te geven voor een belangrijke toets (bijvoorbeeld bij de cito-toets), hierdoor worden ze inactief en worden de hersenen minder allert. Dit is goed te verklaren doordat de nadruk door deze rommel te eten meer gaat naar spijs verteren dan hersenactiviteit activeren (om voedsel te kunnen vinden). Dus als je een belangrij moment ergens hebt waar je hersenen goed moeten werken, eet die dag dan niet! U zult verstelt staan van het resultaat.
Dus, u begint de dag met bewegen. Niet met sportschool bewegen, maar met gewone mensen bewegingen. Het is wel van belang dat u tijdens het bewegen krachtsinspanningen moet verrichten. Dus een stukje lopen heeft geen zin! De oprit vegen, ruiten wassen, meubels boenen, de tuin schoffelen of grond spaden, boodschappen doen (lopend met de boodschappentas aan je arm) en de tas eens af en toe ophoog houden. Vooral het trainen van het bovenlichaam heeft zin! Opdruk oefeningen, buikspieroefeningen deze zijn super. Verder in dit schrijven zal ik een paar oefeningen beschrijven.

Drinken

Wat betreft drinken gelden dezelfde zaken als bij eten. Niet constant aan een flesje ‘lurken’! Als je dorst hebt drink je, ineens genoeg. Zoals boven uitgelegd kun je beter geen rommel drinken. Drink gewoon water of groene thee. Groene thee heeft de goede eigenschap dat er veel anti-oxidanten inzitten. Het is een kwestie van wennen als je deze thee niet lekker vindt. Er zijn verschillende soorten groene thee te koop. Als het kan, koop dan een biologische. De grote merken hebben soms middeltjes toegevoegd waar je niet om gevraagd hebt.
Atalanta verkoopt  7 x 7 thee (€ 9,90)die tevens een ontslakkende- en ontzurende werking heeft (P. Jetsura). Van deze thee is 1 zakje al voldoende voor een liter, die ook goed koud te drinken is. Zet het in de zomer in de koelkast en je hebt je eigen ice-thee.
Het drinken van maximaal 1 glas rode (biologische) wijn per dag is prima. De rode kleurstof van de blauwe druif werkt als een anti-oxidant. Beperk het drinken van koffie tot maximaal 3 koppen per dag.
Wat betreft het drinken van melk raad ik u aan om dit zo min mogelijk, of gewoon niet te doen. Melk is door de natuur bedoelt voor kalfjes die snel moeten uit groeien tot koeien. Borstvoeding is bedoelt voor mensen baby’s en als kinderen tandjes beginnen te krijgen, wordt het tijd om hier mee te stoppen. Voor uw botten hoeft u echt geen melk te drinken. Calcium zit veel meer in noten dan in melk. Natuurlijk zitten er ook voedingsstoffen in melk (dat mag je er ook van verwachten als kalfjes na een jaar al grote beesten zijn van meer dan 100 kg). Onze voedingsstoffen moeten we halen uit stoffen die we al duizenden jaren gewend zijn om te eten. Heeft u al eens een Afrikaan melk zien drinken of een Braziliaan, of een Marokaan? Ik verzeker u dat ze er erg ziek van worden! Het grootste deel van de wereldbevolking haalt het niet in zijn hoofd om koeienmelk te drinken. Waarom doen wij dat dan wel? Waarom zijn er zoveel mensenkinderen met allergieën in dit deel van de wereld? Wie heeft er baat bij dat we veel melk drinken? Waarom hebben steeds meer mensen last van Osteoporose (botontkalking) ondanks het advies (van Joris drie-pinter) om drie glazen melk per dag te drinken? Ik vrees dat de Economie van een land belangrijker is geworden dan de Gezondheid van de bevolking….

 

Light producten

Kunstmatige zoetstoffen (vooral in limonades/sappen, zoetjes voor in de koffie, aspartaam, xylitol…vaak in kauwgom). Er zitten nogal wat kankerverwekkende stoffen bij deze opsomming! Zoetstoffen zorgen er voor dat je snel dikker wordt! Je krijgt er honger van dus indirect dragen ze bij tot gewichtstoename. Stevia is een nieuwe zoetstof uit een plant. Deze op het eerste oog onschuldige stof (van de honingplant) zorgt er wel voor dat je alvleesklier aan de slag gaat om insuline te produceren. Doordat er geen calorieën in stevia zitten zal het gevolg een daling van het bloedsuiker gehalte zijn. Wordt dit te laag, krijgt u het gevoel dat u moet gaan eten. Als dit nog meer stevia is, is er geen probleem (of toch?). Waarschijnlijk dat u dan naar het pak koekjes gaat grijpen…of een Nuts, want dat stilt de trek…

Zonder toegevoegde stoffen
Zo ook het gebruik van E-toevoegingen. Probeer deze te vermijden door bij het koken van je maaltijden een aantal zakjes weg te laten. Bijvoorbeeld het zakje om jus te maken (kijk eens wat voor een troep er in zit!), zo ook de bouillonblokjes, je doet je lichaam hier echt geen plezier mee. Wat ik persoonlijk een heerlijk alternatief vind is het wokken van groenten. Door weinig toe te voegen in de vorm van zout of sausjes proef je de werkelijk smaak van de groenten. Dat is even wennen, maar na een aantal keren smaakt het echt lekker. Je moet je smaakpapillen even de mogelijkheid geven er aan te wennen. Er zijn ook verantwoorde smaakversterkers in de winkels te vinden. Ik kijk vaker bij de producten van Zonnatura. Met name de bouillonblokjes van dit merk is verantwoord.

Denk er aan dat ontbijtkoek erg slecht voor je is (boordevol suiker), ook al laten de reclames je denken dat je ze vooral veel moet eten en dat je zonder dat je het weet zo in Engeland zit als je een stukje gaat zwemmen….

Geharde plantaardige vetten = transvetten zijn erg slecht voor je gezondheid. Deze zijn vele malen slechter voor je dan verzadigde vetzuren! Deze vetten ontstaan bij het omzetten van vloeibare plantaardige vetten naar vaste vormen. Het zit in frites-vet, koekjes, cake, donuts, afbakbroodjes, chips. Op de pakjes waar het in staat wordt het vaak beschreven als:’ (gedeeltelijk) gehard plantaardig vet’, of ‘ gehydrogeneerd vet’.

Het resultaat
Het resultaat van goede voeding in een gezond lijf is te zien aan je ontlasting. Nou is dit niet het allerlekkerste onderwerp om over te schrijven. Maar eerlijk is eerlijk, als je gezond bent heb je 1 – 2x per dag een mooie sigaar in de pot liggen waar je nauwelijks papier bij nodig hebt. Hoe meer papier je nodig hebt, hoe ongezonder je hebt gegeten of je darmen niet goed functioneren. De consistentie is vast, de kleur is bruin en stinkt niet!
Winderigheid is ook zo’n thema. ‘s Morgens een windje is normaal. Stinkende windjes worden geproduceerd door eiwitten die niet lekker verteren. Niet stinkende windjes zijn het gevolg van slecht verterende koolhydraten.
Je zou er bijna depressief van worden wat allemaal niet goed is. Dat is zeker niet de bedoeling van ons programma! Bewust eten, bewust bewegen met als doel meer energie te hebben, je figuur verbeteren en je beter voelen. Dat is wat we willen. Het verliezen van overgewicht is het gevolg.

 

 

Werkwijze

 

Ons programma bestaat uit de volgende onderdelen:

  1. Gesprekken/coaching
  2. Het geven van voedingsinstructies
  3. Gaan bewegen
  4. Lypossage

 

 

Gesprekken en werkwijze

Hoe ben je er toe gekomen om dit programma te volgen? Wat heb je tot nu toe gedaan en waarom was het niet succesvol? Waarom denk je dat het nu wel gaat lukken, wat is er in je leven veranderd? Wie ben je en wat zijn je levensdoelen? Hoe succesvol vinden andere mensen dat je bent en hoe kijk jij er tegen aan? Tijdens het intake-gesprek komen deze belangrijke vragen aan bod. Het is onvoorstelbaar hoe weinig we als mensen vragen aan ons zelf stellen. “ Reflecteren op je eigen handelen maakt dat je leert en verder komt”. Hoeveel tijd pak je per dag voor jezelf? Tijd die je gebruikt om je dag voor jezelf te evalueren. Hoe liepen de zaken, heb ik dat gedaan wat ik wou doen. Ging het goed, wat kon beter. Wat zal ik de volgende keer anders doen als ik in deze situatie kom…Als je dit niet gewend bent te doen, is het lastig om verder te komen. Dus reflecteren op je handelen is een belangrijk onderdeel van dit eerste proces. Ben je in staat om met jezelf de afspraak te maken dat je vanaf nu gezond gaat leven? Natuurlijk, je moet ook genieten van de geneugten van het leven. Als je je door de week goed houdt aan het ‘gezonde’ dan mag je best in het weekend eens ongezonde dingen eten. De stelregel is dat een gezond lichaam af en toe eens geprikkeld mag worden met ongezonde dingen. 80% Gezond eten en 20% de wat minder gezonde dingen.

 

 

Het volgen van voedingsinstructies

Ik wil niet spreken van een dieet. Dit is zo beladen. Ik spreek liever over een gezonde levensstijl. Er zijn een paar basisregels waar je je aan moet houden voor altijd….. Natuurlijk kan dit lastig zijn als er gezinsleden zijn. Maar ja, wil je je kinderen verkeerd voedsel geven en ze bewust ziek maken? Nu dat je weet wat gezond en ongezond is, kijk je met andere ogen naar het eten dat je voor je gezin op tafel zet. Dus spreek er met elkaar over of neem ze mee naar een lezing of coachingsgesprek!

nb. Iedere 15e (vraag even goed na hoe de planning is) van de maand is er voor deelnemers een gratis lezing te volgen. Dit gaat altijd over voeding in relatie tot bepaalde klachten (overgang, overgewicht, last van darmen etc.). Meld je aan via info@atalanta-wellness.nl
Begin je dag altijd met bewegen!
Weet je nog….eerst voedsel verzamelen en dan pas eten.
Het eerste wat je gaat eten, na het wakker worden, is fruit. In fruit zitten belangrijke nutriënten die er ook voor zorgen dat je spijsvertering goed gaat verlopen. Of je spijsvertering goed is, zie je aan je ontlasting!

Als het mogelijk is loop en fiets zoveel mogelijk. Laat de auto eens wat vaker staan….

Wissel je groenten veel af (verschillende kleuren) en wissel ook regelmatig de bereiding af (koken, stomen, roerbakken, grillen).
Onderstaande is als voorbeeld bedoelt. Het zal je opvallen dat aardappelen, brood, rijst en pasta ontbreken. Hier zitten erg veel koolhydraten in. Koolhydraten zijn suikers, dus die vermijden we zoveel mogelijk.
Het is niet de bedoeling dat je deze zetmelen gaat vervangen door iets wat er op lijkt. Soms een zoete aardappel is beter dan een gewone aardappel. Dus deze kun je gebruiken als je een stamppot wilt maken.

 

Dagschema

Voorbeeld

Ochtend:
Begin met buikspieroefeningen en armspieren of gebruik je TRX
Als je flink getraind hebt (minstens 15 minuten) dan kun je gaan eten:

Maak een fruitsmooty: appel, avocado, pruim, sinaasappel (doe hier wat water of magere yoghurt bij zodat het drinkbaar wordt..ps geen melk!)

Lunch
3 roereieren + gesneden groenten (eventueel kant- en klaar)
maak genoeg zodat je geen honger meer hebt!

Avond
Maaltijdsoep (zonder vermicelli)
Kipfile, vis, kalkoen (of)
Salade, stamppot (i.p.v aardappels bloemkool er door stampen), diverse verse groenten (of)
Toetje: espresso met een stuk 80% pure chocolade (absoluut geen melkchocolade).
Als je perse een toetje wilt eten doe dan bovenstaande of een stuk fruit.

 

Gebruik voor het bereiden van je maaltijden veel verschillende kruiden, het liefst verse kruiden. Alle kruiden zijn goed. Extra aandacht zou ik willen vestigen op Curcuma (geelwortel). Dit kruid is erg gezond. Waarschijnlijk omdat wij mensen al duizenden jaren geelwortel eten.

Sommige mensen vinden het lastig om het eten aan te passen. Iedere keer de vraag “wat eten we vandaag”. Gebruik in het begin internet om ideeën te krijgen. Hier enkele sites met redelijk verantwoorde recepten:

http://www.oergondisch.nl/

http://www.eetgoedvoeljegoed.com/p/recepten.html

http://www.oergondischgenieten.nl/kookboek-bestellen/recepten

http://www.pmcg-ambakker.eu/index.php?page=oervoedselrecepten

Of kijk eens bij onze recepten!

 

Bewegen
Bewegen is een belangrijk onderdeel van het proces om gezond te worden of te blijven. Het opbouwen van spieren is, zoals je gelezen hebt, belangrijk om je energiek te voelen. Hoe meer spierweefsel, hoe meer energiefabriekjes (mitochondriën) hun werk kunnen doen. De vraag is hoeveel je moet bewegen.
Spierweefsel wordt iedere dag weer afgebroken en wordt weer opgebouwd, zoals alle cellen in je lichaam. Als je beweegt en spierweefsel breekt af, dan moet je er voor zorgen dat het lichaam het ‘gevoel’ krijgt dat er meer gevraagd wordt dan dat wat er is. Dus, door je spieren te gebruiken en net iets meer van ze te vragen dan dat ze eigenlijk aan kunnen, wordt er een signaal afgegeven aan de hersenen dat er meer opgebouwd moet worden aan weefsel. Dit omdat mogelijk de vraag morgen even groot is.
Dit principe is belangrijk voor topsporters, maar dus ook voor u…
Voor het bewegen is daarom belangrijk dat u de grens gaat opzoeken. Dus als u gaat opdrukken, druk dan zo lang op totdat u voelt dat de spieren het niet meer aan kunnen. U begint te trillen! Druk dan minimaal nog een keer op, zodat de vraag groter is dan wat eigenlijk kan….U zult verstelt staan van de capaciteit van uw lichaam om zich aan te passen aan de groter wordende vraag. U zult daarom in het begin van dit proces niet in gewicht afvallen, mogelijk zelfs een beetje bij komen. Dit komt door de spieropbouw, maar uw lichaamsvet wordt absoluut minder!
We hebben vaak het idee als we meer moeten gaan bewegen dat we een duur abonnement voor een sportschool moeten nemen. Ik zou dit niet doen (of u moet dat leuk vinden). In- en om het huis zijn voldoende mogelijkheden om meer te bewegen, zelfs krachtsport is thuis mogelijk. Als u een kilometer moet lopen met bepakking (boodschappentas), dan is er sprake van krachtsport. Het boenen van ramen is een super oefening. Natuurlijk kunt u specifieke spiergroepen aanspreken door oefeningen. Met name buikspieroefeningen zijn prima om te doen en zullen het proces van afvallen bespoedigen. Hier beneden zal ik u enkele voorbeelden geven.

Oefeningen
Per dag minimaal 3x onderstaande oefeningen doen. Doe ze zo lang als je kunt (dat je begint te trillen…het moet zwaar gaan aanvoelen)

Een fijn hulpmiddel om thuis te bewegen en spieren op te bouwen is de TRX. Atalanta heeft een speciaal aanbod voor leden die het programma volgen >>klik hier<<

 

Bicycle oefening (ofwel luchtfietsen)

Voor een mooie strakke platte buik is deze oefening onmisbaar. Uit onderzoek blijkt dat deze oefening één van de meeste effectieve oefeningen is voor het trainen van een sixpack.

De uitvoering

Ga plat op de vloer (of matje) liggen en breng je handen naast je hoofd. Trek je  knieën één voor één richting je borstkas en maak hierbij een fietsende beweging. Til je schouders iets van de vloer en blijf doorgaan met fietsen. Zorg dat je de focus legt op de buikspieren. Je moet de buikspieren goed voelen tijdens het “luchtfietsen” en houd de ademhaling rustig en normaal.

luchtfiets

 

 

 

 

Traditionele Crunch


Deze oefening is uitermate geschikt voor de beginnende trainer en wordt vaak gezien als de basisoefening voor de buikspieren. Er bestaan verschillende varianten die steeds iets intensiever worden of net een andere spiergroep aanpakken. Deze kun je hieronder vinden.

De uitvoering

Ga plat op de vloer liggen (of matje) en buig de knieën, maar zorg dat de voeten plat op de grond blijven staan. Leg de handpalm tegen het oor maar strengel de handen niet in elkaar. Kom iets van de grond af (basispositie dus niet plat op de grond) en kom zover mogelijk omhoog. Laat je terugzakken in de basispositie en herhaal dit zo vaak mogelijk.

crunch2

 

 

 

 

 

Zijwaartse Crunch


Ook weer een goede oefening voor een strakke platte buik. Deze oefening is meer gericht op de schuine buikspieren aan de zijkant van je romp.

De uitvoering

Ga plat op de vloer liggen (of matje) en buig de knieën, maar zorg dat de voeten plat op de grond blijven staan. Leg de handpalm tegen het oor maar strengel de handen niet in elkaar. Vervolgens werp je jezelf op met een draai naar links en je laat je weer terugzakken in de basispositie. Vervolgens werp je jezelf weer omhoog met een draai naar rechts. Herhaal dit zo vaak mogelijk maar houd de ademhaling rustig en soepel.

crunch zijwaards3

 

 

 

 

 

 

Omgekeerde Crunch
Eén van de beste oefeningen om de voorste buikspieren te trainen. Je zult ook merken dat je van deze oefening minder aantallen zult volhouden dan van de voorgaande oefeningen.

De uitvoering

Ga plat op de vloer liggen (of matje) en buig de knieën in een hoek van 90 graden. Leg de handen tegen het hoofd of leg ze zoals op de afbeelding op de vloer. Duw nu uw benen richting het plafond waarbij je buikspieren zich spannen en uw heupen van de grond komen. Breng uw benen vervolgens weer terug naar de basispositie (90 graden) en herhaal deze oefening zo vaak als mogelijk. Let bij deze oefening er goed op dat u uw buikspieren aanspant en dus gebruikt om uw benen in de lucht te brengen i.p.v. uw rug te forceren.
Ook bij de oefening geld zorg voor een rustige en soepele ademhaling en forceer uzelf niet.

omgekeerde crunch4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verticale been crunch

Ook weer een goede strakke buik oefening. Deze oefening is net als de oefening hiervoor iets zwaarder dan de eerder genoemde oefeningen op deze site. Dit is een zeer efficiënte oefening om de rechte buikspieren te trainen.

De uitvoering

Ga plat op de vloer liggen en leg uw armen plat naast uw lichaam. Steek vervolgens uw benen in de lucht en maak een hoek van 90 graden. Breng vervolgens uw schouders naar de vloer en uw borstkas richting uw voeten. Strek uw voeten vervolgens zo ver mogelijk uit, maar houd de schouderbladen op de grond. Breng uzelf vervolgens terug in de basispositie en herhaal deze oefening zo vaak u kunt. Zorg hierbij wel voor een rustige en soepele ademhaling en  forceer uzelf niet.

 

Lypossage
Een alternatief voor agressieve aanpak zoals liposuctie (wegzuigen van vet) is Lypossage. Door intensieve massage wordt de doorbloeding gestimuleerd in het probleemgebied en zullen de vetophopingen af gaan nemen.

Lypossage™ is een manuele lichaamsmassage die in Amerika ontwikkeld is door Charles Wiltsie. Deze massage maakt uw lichaam strakker en geeft u een beter silhouet zonder medische ingrepen. Een oneffen huid met bijvoorbeeld cellulite of zadeltassen op de heupen of een slappe buik na een zwangerschap heeft een Lypossage™  behandeling nodig. Het beste resultaat zult u hebben na een kuurbehandeling van ongeveer 8 keer. In het begin zal de behandeling wat gevoelig zijn, maar het resultaat na de kuurbehandeling is dan ook buitengewoon. Niet alleen wordt de doorbloeding bevorderd, maar de huid wordt ook zichtbaar mooier, strakker en gladder. Verklevingen en afvalstoffen verdwijnen. De massage heeft een ontslakkende werking, waardoor de huidomvang geringer wordt. Lypossage™  geeft u geestelijk en lichamelijk, letterlijk en figuurlijk, een beter gevoel.

Lypossage™  kan zowel op het lichaam als op het gezicht worden toegepast en is onderverdeeld in diverse zones. Voor het lichaam kennen we zone I en II. De massage werkt intensief in op de vet- en vochthuishouding in het onderhuids bindweefsel. Bij vrouwen is dat laatste meer ontwikkeld dan bij mannen. Deze hebben meer spierweefsel. Het grootste probleem bij vrouwen zit tussen de maag en de knieën. De intensiteit van de massage is afhankelijk van het probleem gebied. De stevige massage omvat een unieke combinatie van huidroltechnieken, stevige tapôtements, super drainage effecten etc. Tijdens de kuur is het raadzaam om dagelijks 2  liter water in combinatie met groene thee te drinken.  Deze massage gaat de huidveroudering tegen.
Lypossage kan worden toegepast op vele lichaamsdelen. Er zijn echter plaatsen waar het best wel gevoelig kan zijn. Bijvoorbeeld de bovenarmen kunnen meer pijn geven dan de buik. Het is ook een kwestie van uitproberen want niet iedereen is het zelfde…
Lypossage wordt uitgevoerd met een cup. Dit in tegenstelling tot dure salons waar gebruik wordt gemaakt van dure apparatuur. Het effect is hetzelfde!
U kunt thuis ook veel doen. Bijvoorbeeld tijdens het douchen kunt u uw buikweefsel (of benen) zelf rollen en masseren. Ook na het douchen is het aan te raden om het probleemgebied extra te behandelen met een droge handdoek. Wrijvingen met een handdoek zorgt ook hier voor een goede doorbloeding.
Het gebruik van smeerseltjes raad ik niet aan. Veelal zijn ze duur, ze beloven veel, maar onderzoek heeft uitgewezen dat eigenlijk niets helpt. Het enige positieve aan deze crèmes is dat ze opbracht en vooral gemasseerd worden. Zoals eerder beschreven zorgt de massage voor een betere doorbloeding.

 

Bewegen

Misschien is dit wel het moeilijkste deel van het veranderen van je leefpatroon. We worden dagelijks verleidt om dingen op een gemakkelijke manier te doen. De auto staat start klaar. Je hoeft geen kilometers te gaan lopen om je voedsel te zoeken. De koelkast staat 5 meter verder op….
Waarom is bewegen zo gezond?
Dit is niet zo moeilijk te verklaren. Het draait allemaal om energie!
De grootste energiefabriek bevindt zich in de spieren. Daar zijn miljoenen mitochondriën waar energie wordt geproduceerd en opgeslagen. Je kunt je voorstellen dat hoe meer spierweefsel je hebt, hoe meer fabriekjes er gevormd kunnen worden, hoe meer energie er gemaakt kan worden en hoe meer energie opslag er plaats vindt. Dit is ook de reden waarom je van bewegen je goed gaat voelen.
Om energie te kunnen maken hebben we drie voedingsstoffen nodig:
Koolhydraten
Vet
Eiwit

Koolhydraten zijn de slechtste energie brandstof. Glucose wordt omgezet in ATP (adeno-tri-fosfaat). ATP heb je in twee seconden opgebruikt en is dus eigenlijk niet erg geschikt als energiebron. Dat een mars of een snickers of spaghetti goed zou zijn als energiebron is dus….kwatsj!

Vet is de best energie leverancier. Zodra bovengenoemde 2 seconden voorbij zijn wordt vet verbrand. De beste vetten om te verbranden zijn omega-3 vetzuren. Sowieso zorgen deze vetzuren dat je celwanden flexibel blijven. Dit in tegenstelling tot omega-6 vetzuren die minder flexibel zijn. Hoe meer onverzadigd vet, hoe beter. Onverzadigd vet is in staat om nog op moleculair niveau verbindingen aan te gaan met andere stoffen. Dit is belangrijk om nieuwe belangrijke stoffen aan te kunnen maken. Verzadigd vet daar en tegen is hier niet toe in staat en is daarom weinig bruikbaar voor een mens. Goede vetzuren (omega-3) bevatten EPA en DHA. Ze zijn vooral te vinden in vette vis, zoals makreel, haring, zalm. Doordat we dagelijks erg veel omega-6 vetzuur binnen krijgen is het verstandig om extra omega-3 tot u te nemen. Er zijn veel capsules op de markt, maar daar zit ook vaak een maar…
De olie is erg instabiel en wordt ranzig onder invloed van licht. Als dit het geval is doet u er beter aan om ze niet te nemen. Maar ja, hoe weet je nou of je het goede spul hebt? Net als bij andere vitamines en mineralen houdt Atalanta het bij Bonusan. De middelen die ze produceren staan geregistreerd in het Geneesmiddelen Register. Hierdoor is er een constante controle op zuiverheid en werkzame stoffen. Het is wel wat duurder als spullen die je in de supermarkt kunt kopen, maar dan weet je wel wat je inneemt…
Wat belangrijk is om te weten is dat het eten van vet niet dik maakt! Fructose is de boosdoener! Natuurlijk is het zo dat je niet te veel verzadigd vet moet binnen krijgen. Goede vetten zitten in noten (pecan noten, walnoten, amandelen), olijfolie, vis, zaden (chia, lijnzaad). Verzadigde vetten zitten vaak in vlees. Omega-6 (niet te veel van binnen krijgen) zit in zonnebloemolie (dus frituren in zonnebloemolie is helemaal niet goed).
Bakken is een apart verhaal. Bakken met omega-3 vet is niet aan te raden! U vraagt zich af waarom, want omega-3 is toch goed?
Tijdens het verhitten van olie wordt omega-3 vet snel toxisch! Giftig vet, ook al is het omega-3 vet is niet gezond..
U kunt beter bakken met vet dat bij verhitting stabiel blijft. Uit onderzoek blijkt dat olijfolie en cocosvet het beste is om in te bakken en braden.

Eiwit is een belangrijke bouwstof. Het zit vooral in vis en vlees. Natuurlijk vinden we ook eiwitten in melkproducten zoals kaas en yoghurt. Alleen is het niet voor iedereen aan te raden om producten die lactose bevatten te nuttigen. Veel mensen zijn er allergisch voor, of weten dit (nog) niet. Het gevolg is vaak een allergie die zich op verscheidene manieren kan uiten (huiduitslag, laaggradige ontstekingen, vaker dan normaal verkouden etc.). U moet voldoende eiwitten eten om uw spieren goed te laten opbouwen. Zeker als u geen slappe huid wilt overhouden, dan zijn spieren zeer welkom. Een extra voordeel van een goede spieropbouw is dat het aantal energiefabriekjes kunnen toenemen (zoals eerder beschreven).

Ondersteunende supplementen
Het liefst zou ik zeggen dat er voldoende in je voeding zit om gezond te blijven of te worden. Dit hoor je ook wel door sommige artsen en diëtisten zeggen. Ik heb er moeite mee om dit te geloven. Ik zie steeds meer kassen verrijzen waar groeten het hele jaar door in geteeld worden. Niet op gewone grond, nee, op glaswol! Plantjes hebben voedingsstoffen nodig en dat zijn er heel wat. Belangrijke stoffen zijn: Stikstof, fosfor, kalium, maar ook selenium, kalk, magnesium en zo kunnen we nog een hele rij mineralen en sporenelementen benoemen. Ik heb een aantal bekende stoffen benoemd die je wel zult herkennen. NPK krijgen de plantjes voldoende. Dit is stikstof, fosfor en kalium. De rest van de stoffen (en de lijst behoort vele malen langer te zijn dan wat ik aan geef) bevinden zich in ‘de volle grond’ en deze krijgen deze plantjes dus niet of nauwelijks. Daarnaast doet de zon ook belangrijk werk. Ook dit zullen de plantjes missen. Niet omdat ze niet goed zouden groeien, ze groeien prima, maar de voedingsstoffen die ze toegediend krijgen….die zitten er in en geen anderen! Je kunt je voorstellen dat je op den duur, door het eten van kasgroenten, te weinig voedingsstoffen binnen gaat krijgen. Is dat vervelend? Nee, op het moment niet, maar na jaren van te weinig sporenelementen en mineralen te hebben binnen gekregen kun je ziek worden. Dit zal zeker door de voedingsindustrie worden ontkent, maar als je enige logica er op los laat dan snapt iedereen dat het kunstmatig proberen de natuur na te bootsen zowat onmogelijk is.
Dus zonlicht is belangrijk en de grond waarop de planten groeien is belangrijk. Om te voorkomen dat je te weinig stoffen binnen krijgt kun je, wat mij betreft, het beste een goed multi-vitamine gebruiken naast zo gezond mogelijk te eten. Dit om te voorkomen dat je ondanks dat je denkt gezond te eten, toch te weinig stoffen binnen krijgt. Je moet een multi-vitamine niet zien als vervanger van gezonde voeding, maar als aanvulling van de stoffen die te weinig in de hedendaagse voeding zit.
Een belangrijke vraag die we ons moeten stellen is: ‘Wat is een goede multi-vitamine’? Een goede multi-vitamine bevat tenminste al die voedingsstoffen die we te weinig in onze voeding terug vinden. Het is dus niet zo gemakkelijk als we denken om zo’n tabletje te maken. Ja, een tabletje maken is niet moeilijk, maar wat moet er zeker in en welke ruimte is er om dat er in te doen wat mogelijk is. Dit laatste is ook een punt. Je pakt geen tablet die niet af te slikken is omdat hij te groot is….
Voor zover deze uiteenzetting over wat gezond en minder gezond is. Ik hoop dat je het nog ziet zitten om aan de slag te gaan met je figuur. In ieder geval is het grote voordeel van onze methode dat je gaat werken aan je gezondheid en daardoor zal je afvallen en een beter figuur krijgen. Dit is dus geen dieet, dit is een levenswijze die gebaseerd is op voedingsstoffen voor mensen. Stoffen die de mens al duizenden jaren hebben gediend en er voor hebben gezorgd dat onze soort 200.000 jaar heeft kunnen voortbestaan.

 

Veel succes en hopelijk tot snel

 

Henry
Atalanta Gezond & Well
info@atalanta-wellness.nl